زمين جي ورنن جا قسم
ولي محمد
طاھرزادو
#نئين نڪور ڌرتي
يا زمين کي ”نهوَر“ ڪوٺين.
#اڳي پوکي
وري ڇڏي ڏنل زمين کي ”کرڙ“ چون.
#بنا ريج
واري زمين کي اروٺ، ڪرءُ يا اَريج،
#درياءَ جي ڀرواري
ريٽ، پڪي زمين سڏين،
# ۽ چيڪيءَ
زمين کي ٽاڪ يا رِپَ نالا ڏين.
# انهن کان
سواءِ ٻيا قسم هيءُ آهن:
# بٺ، جنهن ۾
ڪو سلو نه اُڀري،
# قدرتي بيٺل
گاهه واري کي ريل چون،
# ۽ جنهن ۾ ٿورڙو
گاهه هجي، ته ان کي آڍوري ڪوٺين.
# دڙ، ٻِسر
پُٺ وارياسي، بوب ڪلراٺي، ڪلراٺي اڇي ڦليءَ يا اُئي، ڪلر مٿان گجيءَ وانگي بيهندي
آهي، جنهن ۾ غريب ماڻهو ڪپڙا وڃي ڌوئندا آهن. جنهن مان گهڻو پاڻي وهائڻ سان هن کي
مٺو ۽ آبادي لائق بنائي سگهجي ٿو
# ۽ ٻي ٿئي ڳاڙهو
يا ڪارو ڪلر.
هن ۾ لوڻ تمام گهڻو
هوندو آهي، تنهنڪري ڪَکَ وغيره ٿين، ٻي خاص آبادي ڪا نه ٿي سگهندي آهي. لاڙ ڀاڱي
جي ڪا زمين مٺي ڪلراٺي آهي، جنهن ۾ ڪمند ۽ ساريون ڀليون ٿينديون آهن.
#پٿريلي يا ٽاڪرو
زمين ته ڪا ڪوهستان جي آهي. ان ۾ جتي ريتائتي زمين آهي، ان ۾ برسات پوڻ تي جوئر جو
فصل جام ٿيندو آهي.
#آباديءَ هيٺ
آيل زمين، پاڻي نه ملڻ ڪري آبادي سڪي وڃي ته ان کي ورڻو ڪوٺين،
# پر ٻرنهه
انهيءَ زمين کي چون جنهن کي ريج ڪرائڻ کان پوءِ ٻئي سال پوکڻ جي لاءِ ڇڏجي.
# مٿانهين
زمين کي چاڙهه واري زمين ۽
#هيٺانهين کي
جهڪاڻ يا جهول واري زمين،
# دوآبي واري
زمين کي ٻيگهو يا ٻلهار زمين،
# ٻن ٽڪرين
يا ڀٽن واري هيٺانهين زمين کي ماٿري يا وادي چون،
# جبلن مٿان
سڌي زمين کي مٿانهون پٽ،
# ڳوٺ جي ڦِٽل
زمين کي پڊُ ڪري ڪوٺين.
# بنجر،
غيرآباد يا نوبتي زمين کي سڏين،
# بوڀر، سنهي
مٽيءَ واري زمين جنهن ۾ مُرئي تائين پير اندر دٻجي وڃي.
# ارڇي
جُوءِ، جتي گاهه ۽ مال جو ڪو چارو نه هجي،
# اوتاڙ اُچٽ،
مٿانهين زمين،
# اُکرڻ، ريج
سڪي ويل زمين،
# ائنٺو، هڪ ڀيرو
آباد ڪيل زمين،
# ڀاڙت، ٿڪل
زمين جنهن کي ڀاڻ جي ضرورت هجي،
# اوبٽ، هيٺ
مٿانهين زمين،
# اوساءِ،
چيرن ۽ ڦوڙن واري زمين جيڪا سڪڻ کان پوءِ ڦاٽي پوندي آهي.
# اوڌو وَٽو،
سنئين سڌي زمين.
# سرڪاري طرح
زمين جا ٽي قسم آهن:
# هڪڙي قبولي
جيڪا مالڪن جي هٿ قبضي ۾ آهي، آباد ڪن ٿا ۽ ڍل ڀرين ٿا،
# ٻي ناقبولي
ائين پيل سرڪاري زمين جا ڪنهن اڃا خريد نه ڪئي آهي، ۽
# ٽئين
”بندشي“ جيڪا سرڪار جي شرطن جي پورائي نه ٿيڻ ڪري نه مالڪ جي آهي ۽ نه سرڪار جي، جڏهن
مالڪ شرط پورا ڪندو، ته سندس ٿيندي
(سنڌ جو لوڪ ثقافتي
ورثو)
No comments:
Post a Comment